Voorbeschouwing Super Bowl 50

Vannacht om 00:30 trappen gaat in San Francisco de Super Bowl 50 van start tussen de Denver Broncos en de Carolina Panthers. Beide ploegen hadden voor de play-offs al het beste record en mogen het nu tegen elkaar opnemen in de Super Bowl. De Broncos versloegen op weg naar de Super Bowl de Pittsburgh Steelers (23-16) en de New England Patriots (20-18). De Panthers rekende af met de Seattle Seahawks (31-24) en Arizona Cardinals (49-15). Wij van gokkenopsport.com geven een voorbeschouwing op en daar waar mogelijk tips om te gokken op de Super Bowl.

Denver Broncos
Het is voor de achtste keer in de geschiedenis dat de Broncos in de Super Bowl staan, van de vorige zeven keer verloren ze er 5 en wonnen er 2. Twee jaar geleden stondeSB50n de Broncos voor het laatst in de Super Bowl. Dat leverde een nederlaag op tegen de Seattle Seahawks (8-43). Met deze achtste deelname komt het samen aan kop met de Patroits, Cowboys en Steelers als het gaat om meeste aantal Super Bowls. Ondanks dit zijn de Broncos zijn niet de favoriet voor de overwinning en dat komt door het lage puntengemiddelde wat de aanval van de Broncos heeft (22.2 gemiddeld). Dit gemiddelde is het op één na laagste gemiddelde van een team dat de Super Bowl bereikte. Toch kan het een spannende wedstrijd worden want als je zelf weinig punten scoort en toch in de Super Bowl staat, wil zeggen dat je verdedigend erg sterk bent. Dat zijn ze met name in de rushing. Daarnaast zijn de Broncos sterk als het gaat om close games. Dit seizoen hadden de Broncos elf overwinningen waarbij het verschil kleiner was dan zeven punten.

Carolina Panthers
Met slechts één verliespartij in het hele seizoen zijn de Panthers het hele seizoen al dominant. Toch is er lang getwijfeld of dit team het wel waar kon maken tegen en tot nu toe is gebleken van wel. De Panthers staan voor de tweede keer in de Super Bowl. De eerste keer was in 2004 en toen verloor het de finale tegen de Patriots (29-32). Het is de ploeg nog dus nog nooit gelukt om een NFL kampioenschap te behalen. Maar het lijkt er op dat daar dit jaar verandering in komt. Met name in de aanval is de ploeg het beste van alle teams in de NFL, zowel in passing als in rushing. In met name de rushing zijn de Panthers constant goed. Maar de vraag is of dit tegen de beste verdediging in de rushing ook het geval zal zijn. Aanvallend is het goed, maar verdedigend is het team ook sterk. Met name Kuechly en Davis vormen een goed duo in de verdediging van de Panthers met beide meer dan 100 tackels en ieder 4 intercepties.

SB501Peyton Manning vs Cam Newton
De beide quarterbacks (spelverdelers) van het team. Wat beide spelers gemeen hebben is dat ze ooit als nummer 1 draft pick zijn gekozen. Manning voor de Colts en Newton voor de Panthers. Voor Peyton Manning zal Super Bowl 50 zijn laatste wedstrijd zijn uit zijn carrière. Hij wordt gezien als een van de beste quarterbacks ooit en zal naar verwachting worden opgenomen in de Hall of Fame. Dit seizoen heeft hij niet alle wedstrijd voor zijn team kunnen spelen omdat blessures hem in de weg zaten. Hij is de eerste quarterback die met twee verschillende teams meerdere keren in de Super Bowl heeft gestaan (Colts en Broncos). Waar Manning zijn sporen heeft verdiend ligt vannacht de weg open voor Newton om een mooi begin te maken. Hij heeft in ieder geval een record op zak na dit geweldige seizoen. Hij heeft het gecombineerde record van meeste passing yard en meeste rushing yards verbroken met 21.740 yards. Dit geeft dus aan dat hij vaak zelf loopt met de bal. Waar andere quarterbacks vaak fragiel zijn en de harde tackles niet goed kunnen verwerken, is Newton een sterke man die dat wel kan. Newton heeft nog niet vaker in een Super Bowl gestaan met een team.

Voorspelling
De Panthers zijn dus mede door de offensieve power de favoriet in deze wedstrijd. Daarnaast zal Manning het zwaar krijgen om het sterke defensieve tweetal van de Panthers te ontwijken. Toch zijn er een aantal dingen die in het nadeel zijn van de Panthers. Zo heeft Newton niet de ervaring om een Super Bowl te spelen waar Manning dat duidelijk wel heeft. En dan komt er nog een gekke statistiek om de hoek kijken. In het verleden hebben veel teams met een 15-1 record (zoals de Panthers) de Super Bowl gespeeld. Eerder gingen de Packers (2011), Patriots (2007), Steelers (2004) en Vikings (1998) de Panthers voor. Geen van deze teams wist uiteindelijk de Super Bowl te winnen. We verwachten een close game en de value zit wat ons betreft aan de kant van de Broncos. We gokken op een Super Bowl overwinning van de Broncos voor 2/10 units tegen 2.90 bij WillHill. Dit is inclusief een mogelijke overtime.