Voorbeschouwing Snooker Masters, de finale

De laatste dag van het prestigieuze Masters toernooi en in de finale staan Barry Hawkins en Ronnie O’Sullivan. De als achtste geplaatste Hawkins staat voor het eerst in de finale van de Masters en mag het opnemen tegen de nummer zes geplaatste O’Sullivan, die voor de elfde keer in de finale staat. De finale gaat over twee sessies (14:00 en 20:00 NL tijd) en volgens het best of 19 frames principe. Speler met als eerste 10 frames wint het toernooi. Kan Hawkins opnieuw stunten of gaat O’Sullivan op gelijke hoogte komen met Stephen Hendry door dit toernooi voor de zesde keer te winnen? Wij van gokkenopsport.com geven een voorbeschouwing op deze finale.

Barry Hawkins (8) – Ronnie O’Sullivan (6)
Hawkins kwam in de halve finale tegen Trump knap terug en boog een 3-4 achterstand om in een indrukwekkende 6-3 overwinning. Er lijkt heel wat voor nodig om Hawkins van zijn stuk te brengen. Hij benut uitstekend de zwakkere momenten van de tegenstander door deze meteen af te straffen en het frame te stelen. Daarnaast is hij zelf mentaal sterk omdat hij voor het eerst op een serieuze achterstand was gekomen en maar twee frames was verwijderd van uitschakeling. Ondanks zijn degelijke spel is natuurlijk O’Sullivan de grote favoriet in deze finale.

thehawkvstherocketIn zijn halve finale partij tegen Bingham leek er geen vuiltje aan de lucht bij een 5-1 voorsprong. Maar nadat Bingham twee frames op rij had gewonnen zag je de spanning bij O’Sullivan toenemen. In het laatste frame van de wedstrijd misten beide spelers vrij gemakkelijke pots en je zag dat O’Sullivan daar meer moeite mee had om dat van zichzelf te accepteren. In het verleden heeft hij al eens na het missen van een makkelijke rode bal de partij weggegeven door naar de tegenstander te lopen, hem de hand te geven, en vervolgens weg te lopen uit de zaal. Nu zal dit niet meer gebeuren maar in het interview na afloop van zijn halve finale zei O’Sullivan dat hij walgde van zichzelf en zich schaamde om zo te spelen tegenover dit fantastische publiek. Het gevoel in de stoten was er totaal niet en hij gaf aan dat het nog een wel een maand of vier gaat duren voordat het gevoel weer terug is. Nu zegt dit meer over de perfectionist O’Sullivan dan over het daadwerkelijke spel voor ons als kijker. Zoals oud snooker speler Parrott het mooi verwoorde “elke toeschouwer uit de zaal gaat naar huis met het gevoel dat O’Sullivan goed heeft gespeeld”.

O’Sullivan maakt het dus moeilijk en zwaar voor zichzelf en worstelt nu dus nog altijd met zijn ritme. Hawkins lijkt dit toernooi de fouten van de tegenstander genadeloos af te straffen, maar het is natuurlijk nu wel de finale. Hawkins won tot dit jaar nog geen wedstrijd op de Masters, en dan nu plots in de finale. Dat zorgt natuurlijk ook voor druk, maar andersom zal de druk er ook liggen bij O’Sullivan. Hij kan alleen maar verliezen. Uiteindelijk zien we The Rocket ook wel winnen, maar een odd van 1.25 is veel te laag en totaal niet interessant. Als we kijken naar de asian handicap zijn we dat de lijn op +4.5 frames ligt voor Hawkins. Dat lijkt ons een erg mooie lijn omdat niet het idee hebben dat O’Sullivan makkelijk en met een groot verschil zal winnen. Zeker niet als het even tegen zit met zijn spel, dan komt hij mentaal weer in een negatieve spiraal terecht. We tellen ook mee dat de finale mentaal zwaarder is omdat deze uit meerdere sessies (middag en avond) bestaat. Dat ritme is O’Sullivan helemaal niet gewend na zoveel maanden rust, terwijl Hawkins dat wel gewend is vanuit de toernooien eind vorig jaar. We spelen dus de asian handicap +4.5 frames voor Hawkins tegen een odd van 1.55 met 4/10 units.