Voorbeschouwing PDC WK Darts 2016

Morgen begint het WK Darts van de PDC in de Alexandra Palace te Londen. Het WK van de PDC is het grootste WK darts dat er is, met 64 spelers aanzienlijk groter dan het WK Darts van de BDO. Veel wedstrijden en een toernooi wat ruim twee weken duurt, extra mogelijkheden om te gokken op darts. Vandaar een voorbeschouwing van het WK Darts, met veel Nederlandse inbreng.

PDC WK DartsOpzet PDC WK Darts
Er zijn vele manieren om je als darter te plaatsen voor het PDC WK Darts. De eerste 32 spelers van de PDC order of merit plaatst zich automatisch. De eerste 16 van de PDC Pro Tour gaan ook naar het WK. Daarnaast mogen 4 spelers van de PDC Europe tour en 3 spelers die via de internationale kwalificatie (buiten Europa) naar het WK. Er is 1 darter ingestroomd door middel van een groot kwalificatie toernooi in Coventry. De overige 8 plekken worden tijdens het toernooi bepaalt aan de hand van voorronde wedstrijden gespeeld door 16 spelers.

Om het WK te winnen moeten spelers vanaf de eerste ronde zes partijen winnen. De eerste ronde zal worden gespeeld van 17 tot en met 23 december met in totaal 32 wedstrijden, volgens het best of five sets principe. Even voor de duidelijkheid, wanneer een speler 3 legs wint heeft het 1 set gewonnen. Om door te komen naar de tweede ronde moet een speler dus 3 sets winnen. In de tweede ronde blijven er 32 spelers over en deze zal worden gespeeld van 26 tot en met 29 december. Er wordt inderdaad op eerste kerstdag niet gespeeld, op tweede kerstdag (boxing day) wel. In de tweede ronde moet een darter 4 sets winnen om door te gaan naar de derde ronde, het beste of seven sets principe dus. Na deze ronde zijn er 16 spelers over en deze spelen opnieuw een best of seven set wedstrijd om tot de kwartfinale te komen. De derde ronde zal op 29 en 30 december worden afgewerkt. Op oudejaarsdag zal er niet worden gespeeld, wel op 1 januari want dan gaan de laatste 8 spelers beginnen aan de kwartfinales in de vorm van een best of nine principe. Spelers hebben dus 5 gewonnen sets nodig om door te komen tot de halve finale. De halve finale zal een dag later worden gespeeld in de vorm van een best of eleven principe, 6 gewonnen sets zijn nodig om de finale te bereiken. De beste 2 spelers van dit toernooi zullen op 2 januari hun opwachting maken in de finale. Wie als eerste 7 sets wint, best of thirteen, mag zich wereldkampioen kronen voor heel 2016.

Prijzengeld PDC WK Darts 2016
Het totale prijzengeld is vergeleken met het PDC WK Darts van 2015 verhoogt met 250.000 Britse Ponden tot maar liefst 1.500.000 Britse ponden. De 8 verliezers in de voorronde krijgen toch nog een slordige 4.250 pond mee naar huis. Wie in de eerste ronde verliest krijgt 10.000 pond. Mocht je in de tweede ronde worden uitgeschakeld dan krijg je een cheque van 15.000 pond uitgeschreven. Als je bij de laatste 16 darters bent krijg je minimaal 22.000 pond aan prijzengeld mee. Als kwartfinalist krijg je sowieso 35.000 pond, mocht je de kwartfinale winnen dan krijg je minimaal 70.000 pond mee naar huis. Mocht je de finale bereiken dan mag je in ieder geval 150.000 pond op je rekening bijschrijven. De winnaar van het toernooi krijgt uiteraard met 300.000 pond het meeste prijzengeld uit de pot.

De Nederlanders
Er doen dit jaar minimaal 9 Nederlanders mee aan het PDC WK Darts. Mocht Sven Groen in de voorronde winnen van de Fin Kim Viljanen dan worden dit er 10. We beginnen met de nummer 1 van de wereld Michael van Gerwen. Van Gerwen is op dit moment in bloedvorm en heeft de laatste drie toernooien waarin hij heeft deelgenomen gewonnen. European Darts Championship (winst in finale op Anderson), Grand Slam of Darts (winst finale op Taylor) en The Players Championship Finals (winst in finale op Lewis). Hij is dan ook niet voor de niets de grote favoriet bij de bookmakers om dit toernooi te winnen.

Het is al zeker dat er één Nederlander in de tweede ronde van het WK staat, omdat Raymond van Barneveld het in de eerste ronde opneemt tegen Dirk van Duijvenbode. Jeffrey de Zwaan heeft een zware loting tegen de Engelsman Michal Smith. De Tilburger Benito van de Pas is als nummer 24 geplaatst voor het toernooi en mag het in de eerste ronde opnemen tegen de Duitser Max Hopp. De ongeplaatste Jermaine Wattimena moet het tegen de nummer 21 Mensur Suljovic opnemen. In de bovenste helft van het speelschema (helft waar Van Gerwen in zit) zit nog één Nederlander en dat is oud BDO WK Kampioen Christian Kist. Hij neemt het op tegen de ontzettend langzaam gooiende Engelsman Justin Pipe. In de onderste helft van het speelschema zit Vincent van der Voort die als nummer 15 is geplaatst. Hij neemt het op tegen de Australiër Loz Ryder. Sven Groen speelt zoals gezegd zijn voorronde wedstrijd tegen Viljanen en de laatste Nederlander uit de deelnemerslijst is oud BDO WK Kampioen Jelle Klaasen. Hij is als negentiende gesplaats en mag het opnemen tegen de Engelsman Joe Cullen

MvG WKDe favorieten
Natuurlijk behoort Michael van Gerwen tot de grote favoriet van het toernooi. Hij heeft zoals genoemd de afgelopen drie toernooien gewonnen en heeft laten zien niet in paniek te raken bij een grote achterstand, zoals bij het Grand Slam of Darts 3-7 achter tegen Taylor. En dan komen we meteen uit bij de tweede favoriet van dit toernooi. De veelvoudig wereldkampioen kan zich als geen ander opladen voor dit soort toernooien. Het mentale voordeel ten opzichte zijn tegenstanders is wel een beetje weg. Dat was een aantal jaren terug wel anders, toen won hij bij wijze van spreken al toen hij het podium op kwam. Omdat hij toen gewoonweg onverslaanbaar was. De afgelopen jaren hebben genoeg spelers aangetoond te kunnen winnen en is de eindwinst op een toernooi voor Taylor absoluut geen zekerheid meer. Spelers als Anderson en Lewis hebben aangetoond dat ze een PDC WK kunnen winnen. Gevaarlijke spelers voor elke tegenstander wanneer ze in de flow zitten. Met deze vier spelers hebben we de favorieten wel besproken. Andere outsiders zijn Wade, Wright en misschien krijgt Van Barneveld het wel op zijn heupen.

Gokken op PDC WK Darts
Gokken op het WK Darts kan op verschillende soorten weddenschappen. Je kan gokken wie er uiteindelijk wereldkampioen wordt, maar ook wie zijn kwart van het speelschema wint en zodoende in de halve finale staat. Er zijn ook h2h weddenschappen en per partij ook weddenschappen welke speler er de meeste 180 scores gooit. Uiteraard is er ook een weddenschap mogelijk of er een 9-darter zal worden gegooid tijdens het toernooi. Iets wat de afgelopen jaren steeds is gebeurd. Als wij moeten gokken op WK Darts dan geen we kijken naar de loting. Hierin zien we dat het onderste deel van het schema zwaarder is dan het bovenste deel. Anderson (winnaar van 2015), Wade, Taylor (16x wereldkampioen) en King zitten in het onderste deel. In het bovenste deel zijn de grootste concurrenten van Van Gerwen Lewis en Wright. Bij een odd van 1.57 dat Van Gerwen de finale haalt vinden wij heel interessant en spelen deze met 5/10 units. Gokken op WK Darts met de huidige h2h is nog niet interessant omdat daarvoor de odds nog te laag zijn voor de grote favorieten. Live gokken op het PDC WK Darts is mogelijk, omdat RTL7 live verslag zal doen van het toernooi.