Voorbeschouwing Europa League speelronde 6

De laatste speelronde in de Europa League en na deze ronde kunnen we de balans opmaken welke twee teams er uit de twaalf poules naar de knock-out fase gaan. Deze twaalf teams worden samengevoegd met de nummers drie uit de Champions League poules waardoor we het toernooi verder gaan met tweeëndertig teams. In een aantal poules is de beslissing al gevallen. Deze ploegen hebben de poule waarin ze zitten gedomineerd en gaan door naar de knock-out fase: Dortmund en Krasnodar (poule C), Villarreal en Rapid Wien (poule E), Lazio Roma en St. Etienne (poule G), Schalke en Sparta Praag (poule K). Waar is het dan nog spannend? We nemen ze even door.

Europa League logoPoule A
Het Noorse Molde is al zeker van de volgende ronde. Fenederbahce en Ajax strijden om een plekje bij de laatste twee. Het verschil is twee punten in het voordeel van de Turken en de kans is klein dat ze deze voorsprong nog uit handen geven. Fenerbahce speelt namelijk thuis tegen de nummer laatst in de poule Celtic dat nog maar twee puntjes heeft verzameld in deze poule. Zelfs met een gelijkspel gaat Fenerbahce door, want het onderlinge resultaat met de Amsterdammers is in het voordeel van de Turken (thuis 1-0 gewonnen, uit 0-0 gespeeld). Celtic moet dus stunten in Istanboel en daarnaast moet Ajax thuis winnen van het al geplaatste Molde. We zien het somber in voor de Amsterdammers, uitschakeling in de poule zou schandalig zijn, zeker nadat Frank de Boer heeft aangegeven dat het doel was om de halve finale te behalen in de Europa League.

Poule B
Liverpool is al door in deze poule waar de laatste plek om de knock-out fase gaat tussen Sion (8 punten) en Rubin Kazan (5 punten). De Zwitsers hebben aan een gelijkspel genoeg. Verliezen de Zwitsers van Liverpool en winnen de Russen bij Bordeaux, dat laatste staat in de poule en al is uitgeschakeld, dan gaan de Russen op basis van het onderlinge resultaat door (thuis 2-0 gewonnen, uit 2-1 verloren. De vraag is of Liverpool met een volwaardig elftal zal aantreden. De nieuwe trainer Jurgen Klopp rouleert veel sinds zijn aantreden bij Liverpool en dat is meer om te kijken wat de individuele kwaliteiten zijn van de speler, dan ze het gunnen van rust. Het is dus moeilijk te voorspellen wat er tijdens deze wedstrijd zal gebeuren. Rubin Kazan zal vol voor de overwinning gaan tegen een ongemotiveerd Bordeaux.

Poule D
In poule D heeft Napoli tot nu toe alle wedstrijden gewonnen en is al zeker van de knock-out fase van de Europa League. De tweede plaats gaat nog tussen de overige teams in de poule, Midtjylland (6 punten), Club Brugge en Legia (beide 4 punten). Legia speelt uit tegen Napoli en een stunt van de Polen zit er niet zomaar in. Napoli zal gemotiveerd zijn om thuis te winnen mede omdat ze afgelopen weekend in de competitie hebben verloren en het goede gevoel terug willen krijgen. Mochten de Polen wel winnen en eindigt de andere wedstrijd in de poule gelijk, dan gaan de Polen door. Het onderlinge resultaat met de nummer twee Midtjylland is dan gelijk (thuis 1-0 gewonnen, uit 1-0 verloren) maar dan hebben de Polen een beter (negatief) doelsaldo. Voor Club Brugge is het simpel, ze moeten winnen in Denemarken van Midtjylland. Ze hebben een beter onderling resultaat tegen Legia (thuis 1-0 winst, uit 1-1 gelijk) en hebben dan één punt meer dan Midtjylland. Midtjylland heeft dus zogezegd hoogstwaarschijnlijk genoeg aan een gelijkspel, er van uitgaande dat de polen niet winnen in Napels.

Poule F
Het Portugese Braga is al geplaatst en voor de tweede plek strijden Marseille (9 punten) en Liberec (7 punten) tegen elkaar in een onderling duel in Tsjechië. Groningen dat ook in deze poule zit is kansloos uitgeschakeld en heeft slecht één punt gepakt in vijf wedstrijden. Voor Liberec zit er maar één ding op om door te gaan naar de knock-out fase en dat is winnen. Marseille heeft genoeg aan een gelijkspel om door te gaan. Spannende wedstrijd dus in Tsjechië, met de gedachte dat Liberec al won in Marseille met 1-0.

Poule H
In poule H heeft nog geen enkele ploeg zich met zekerheid geplaatst en het gaat daar tussen drie ploegen, namelijk Besiktas (9 punten), Lokomotiv Moskou (8 punten) en Sporting Lissabon (7 punten). Lokomotiv Moskou lijkt de beste papieren te hebben omdat ze uit spelen tegen Skenderbeu, dat al is uitgeschakeld en maar 3 puntjes heeft. Sporting heeft met diverse scenario’s kans om door te gaan. Namelijk als ze thuis gelijkspelen tegen Besiktas en Lokomotiv Moskou niet wint bij Skenderbeu. Dan heeft het evenveel punten als de Russen maar door een beter onderling resultaat (4-2 uit gewonnen, 3-1 thuis verloren) zouden ze dan doorgaan. Een andere optie is thuis winnen van Besiktas, dat nog ongeslagen is in deze poule. De turken hebben aan een gelijkspel genoeg om door te gaan. Bij verlies kan het nog zo zijn dat ze worden uitgeschakeld. Mochten de Russen gelijkspelen bij Skenderbeu dan hebben beide ploegen 9 punten, is het onderlinge resultaat gelijk (zowel thuis als uit 1-1) en is zelfs het doelsaldo (als Besiktas met 1 doelpunt verschil verliest) gelijk met +2. Dan gaat het om welke ploeg er meer doelpunten heeft gemaakt. Er spannend dus met allerlei verschillende scenario’s.

Poule I
Basel is al door naar de volgende ronde en hoogstwaarschijnlijk gaat Fiorentina zich daarbij aansluiten. Fiorentina heeft aan gelijkspel genoeg dat thuis tegen Belenenses speelt. Het onderlinge resultaat met de nummer drie Lech Poznan is in het voordeel van de Italianen (uit 0-2 gewonnen, thuis 2-1 verloren). Lech Poznan kan alleen door als het thuis wint van Basel en als Fiorentina thuis verliest van de Portugezen. Dan komen zowel Lech Poznan als Belenenses op acht punten en met een gelijk onderling resultaat (uit en thuis 0-0) zal het doelsaldo de beslissing geven.

Poule J
Tottenham is al geplaatst voor de volgende ronde en neemt het thuis op tegen Monaco dat moet winnen om nog een kans te maken. Dit is afhankelijk van wat Anderlecht doet, dat speelt thuis tegen Qarabag. Bij een overwinning van de Brusselaars is het zeker van deelname aan de knock-out fase. Winnen ze niet dan is het dus afhankelijk van de andere wedstrijd. Monaco heeft in ieder geval niets aan een gelijkspel want ze hebben een slechter onderlinge resultaat met Anderlecht (thuis 2-0 verloren, uit 1-1 gelijk).

Poule L
Athletic Bilbao is al zeker van de volgende ronde en Partizan Belgrado gaat vrijwel zeker mee naar de knock-out fase. Partizan speelt thuis tegen Augsburg was drie punten minder heeft maar het onderlinge resultaat is zwaar in het voordeel van Partizan (uit 3-1 gewonnen). Augsburg moet dus bij Partizan met drie doelpunten verschil winnen om een beter onderling resultaat te krijgen. Met exact 1-3 winnen zou voor een gelijk onderling resultaat zorgen, in dat geval gaan de Duitsers door op basis van een beter doelsaldo.

Gokken op Europa League
Een hele voorbeschouwing dus voor de laatste ronde van de Europa League met allerlei mogelijke scenario’s. Maar waar kunnen we tijdens deze Europe League ronde op gokken. Wat ons interessant lijkt om op te gokken is de wedstrijd tussen Midtjylland en Club Brugge. We geven de Belgen een goede kans om door te gaan. Bij winst gaat Club Brugge zeker door, de ploeg van Preud’homme scoort makkelijk en is in vorm. Waar Midtjylland de laatste weken het moeilijk heeft zowel in de competitie (laatste 2 duels niet gewonnen) als in de Europa League (laatste 3 duels verloren). We zien kansen voor Club Brugge. Gokken op winst van Club Brugge levert met een odd van 2.60 genoeg op volgens ons. We spelen deze met 3/10 units.

Een andere interessante wedstrijd om op te gokken tijdens deze Europa League ronde is Sporting Lissabon – Besiktas. We denken dat de Portugezen (zoals zo vaak is bewezen in het verleden) deze wedstrijd er uit gaan slepen en zo doorgaan naar de knock-out fase. De odd voor de normale 1X2 weddenschap is al flink aan het dalen en staat momenteel op 1.80. We kiezen ervoor om wat meer value te pakken door in te zetten op Sporting Lissabon to qualify (dus bij eerste twee eindigen in de poule, wat ze automatisch doen bij een overwinning op de Turken) tegen een odd van 1.90 met 3/10 units.