Voorbeschouwing WK Darts BDO, de kwartfinale

Terwijl vorig weekend het laatste weekend bij het WK Darts van de PDC aan de gang was, is er ook een start gemaakt bij dat andere WK in het darts. De BDO heeft een veel kleiner WK ten opzichte van de PDC. Zo doen er maar 32 spelers aan mee, waar bij de PDC er een extra ronde is en 64 spelers actief zijn in de eerste ronde. Toen er nog amper Nederlanders actief waren in de PDC was het WK van de BDO het meest populair. Intussen is dit verleden tijd en kijken we liever naar het PDC WK. Het moet worden gezegd, het niveau bij de PDC is vele malen hoger, maar er is natuurlijk een groot verschil. Waar spelers bij de BDO nog vaak darten als bijzaak zien en het niet volledig professioneel beoefenen, is dat bij de PDC wel anders. Toch heeft de Lakeside ook genoeg historie, want bijna iedere topspeler in de PDC is ooit begonnen bij de BDO en dus ook bij het WK van de BDO. Inmiddels zijn we aangekomen bij de kwartfinale en de darters moeten 5 sets winnen om tot de halve finale door te dringen. Een plek voor de halve finale levert automatisch een ticket op voor het WK van volgend jaar.

LakesideSmith – Harbour
De eerste kwartfinale gaat tussen de qualifier Jeff Smith (Canada) tegen Dennis Harbour (Engeland). Beide spelers zijn niet geplaatst. Smith heeft zelfs een kwalificatieduel moet spelen om tot het hoofdtoernooi te komen. Smith versloeg in de eerste ronde meteen de nummer twee geplaatst Martin Adams met 3-0. Met zijn overtuigende en directe spel van gooien zien vele hem als outsider om het WK te winnen. In de tweede ronde versloeg hij opnieuw een geplaatste speler, ditmaal Dawson (15) met 4-1 in sets. Dennis Harbour versloeg op weg naar de kwartfinale ook twee geplaatste spelers, namelijk Fitton (7) met 3-2 en Philips (10) met 4-1. Een verrassende kwartfinale in het onderste gedeelte van het schema dus. We zijn Smith als favoriet om door te gaan, helaas zien bookmakers dit ook zo en een odd van 1.25 is veel te laag om op te gokken.

Mitchell – Veenstra
Mitchell, de kampioen van vorig jaar, heeft zich met pijn en moeite de geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Hij had er een sudden death leg voor nodig om nummer 11 geplaatst Mark McGeeney te verslaan 4-3. Daarvoor had hij ook al de grootst mogelijke moeite om de eerste ronde door te komen. Hij versloeg de qualifier Calfwell met 3-2. En dan samen met Smith toch wel de verrassing van het seizoen, de Nederlander Veenstra. In de eerste ronde versloeg hij Nederlander De Graaf in een spannende wedstrijd met 3-2. In de tweede ronde versloeg Veenstra op overtuigende wijze Atkins met 4-0. Nu moet Veenstra het dus opnemen tegen de huidige kampioen Mitchell. Wij vinden Mitchell niet overtuigen tot nu toe, terwijl Veenstra zonder spanning staat te spelen. Mitchell is desondanks de grote favoriet bij de bookmakers met een odd van 1.44, Veenstra krijgt 2.75. Dat vinden we aantrekkelijk genoeg om er 2/10 units op te gokken.

Harms – Hughes
Harms is de andere overgebleven Nederlander in het toernooi. Hij is als vijfde geplaatst en wist hiervoor af te rekenen met de Asada (3-2) en Williams (4-3). Al met al niet echt overtuigende overwinningen en het spel nog vrij wisselvallig. Scorend zal het absoluut beter moeten tegen de als vierde geplaatste Engelsman Hughes. Hughes wist wel op overtuigende wijze de kwartfinale te bereiken door af te rekenen met Montgomery (3-0) en Razma (4-1). Al moet worden gezegd dat het gemiddelde van Harms wel beter was over 12 sets vergeleken met Hughes over 8 sets. Het is wat ons betreft een 50/50 match en als we dan een h2h odd van 2.00 kunnen krijgen gokken we toch op een overwinning van Harms met 3/10 units.

Durrant – Waites
De kraker van de kwartfinale. Durrant is de nummer 1 geplaatst tijdens dit toernooi en heeft een uitstekend jaar achter de rug bij de BDO. Dit toernooi is zijn hoofddoel en hij zal hierna overstappen naar de PDC. Hij heeft dus alles op alles gezet om met toernooiwinst zijn periode bij de BDO af te sluiten. Tot nu toe heeft Durrant geen set verloren en won het eenvoudig van Reynolds (3-0) en Butler (4-0). Een andere favoriet voor de eindzege is Waites, als negende geplaatst. Waites maakte ontzettend veel indruk in zijn eerste ronde partij tegen de Nederlander Mandigers (3-0). En wist ook de Belg De Vos te verslaan op weg naar de kwartfinale met 4-3. Al ging dat heel moeizaam. Hij boog een 0-3 achterstand om in een 4-3 overwinning. Waites gooide vanaf 0-3 stukken beter en de Belg was het kwijt bij de 3-0 voorsprong. Nu mag Waites het dus opnemen tegen Durrant en de verwachting is dat de winnaar van dit duel all the way zal gaan in het toernooi. Durrant is de favoriet bij de bookmakers, maar wij vinden het te riskant om op deze wedstrijd te gokken. Na deze wedstrijd loont het de moeite om even naar de outright odds te kijken, want wij gaan er van uit dat één van deze twee spelers het WK zal winnen.