Voetbalpiramide

Voorheen was het onmogelijk om uit de Jupiler League te degraderen, vooral omdat de club dan van profstatus naar het amateurvoetbal toe moest. Dit zou voor veel clubs de doodsteek betekenen. Dit was een unieke situatie in Europa, in geen enkel andere tweede competitie in Europa is het onmogelijk om niet te degraderen. Daar wilde de KNVB van af en mede door de noodlijdende staat van het Nederlandse voetbal. De Nederlandse clubs doen het slecht in Europa. Het Nederlands Elftal wist zich niet te kwalificeren voor EURO 2016 en is dramatisch gezakt op de FIFA wereldranglijst. De KNVB komt met een masterplan en voert vanaf dit seizoen (2016/2017) de voetbalpiramide in. De indeling van de voetbalpiramide is als volgt:

Voetbalpiramide

Het grootste verschil ten opzicht van het vorige systeem is dat er een landelijke tweede divisie komt met daarin 4 beloften teams + 14 topklasse teams, onder de huidige Jupiler League. De tweede divisie is een samensmelting van het betaalde en amateur voetbal. De twee topklasse divisies worden vanaf nu de Derde Divisie Zaterdag en Zondag. De Derde Divisie Zaterdag bestaat uit 8 topklasse, 7 hoofdklasse en 3 belofte team. De Derde Divisie Zondag bestaat uit 7 topklasse, 8 hoofdklasse en 3 belofte teams. De hoofdklasse A, B en C bestaan uit 5 beloften teams en 37 hoofdklasse teams. Wat de KNVB hiermee wil bereiken is dat het met dit model mogelijk is om vanuit de vijfde klasse (hoofdklasse) door te stoten naar de Eredivisie.

De teams die deel uit maken van de nieuwe tweede (landelijke) divisie zijn: Excelsior Maassluis, HHC Hardenberg, Katwijk, Kozakken Boys, Spakenburg, Barendrecht, GVVV, FC Lienden, TEC, VVSB, De Treffers, Koninklijke HFC, AFC, UNA, Jong AZ, Jong Vitesse, Jong Sparta en Jong FC Twente.

De Derde Divisie Zaterdag zal bestaan uit Rijnsburgse Boys, Capelle, DVS’33, IJsselmeervogels, Schevingen, SteDoCo, ONS Sneek, Quick Boys, Harkemase Boys, ODIN’59, FC Lisse, ASWH, Huizen, VVOG, FC Rijnvogels, Jong Groningen, Jong Volendam en Jong Almere City. De Derde Divisie Zondag zal bestaan uit EVV, HBS, Hercules, HSC’21, JVC Cuijk, Magreb’90, OJC Rosmalen, Be Quick 1887, De Dijk, Dongen, Juliana’31, OFC, Quick’20, UDI’19, Westlandia, Jong Achilles ’29, Jong Brabant United, Jong De Graafschap.

Of de voetbalpiramide in de praktijk haalbaar is moet blijken. Iedere club moet namelijk voldoen aan de licentiecommissie van de KNVB als het gaat om accommodatie en financiën. Een aantal hoofdklasse clubs heeft al te kennen gegeven dat promotie naar de tweede divisie geen haalbare kaart is vanwege de financiële verplichtingen (profcontracten voor spelers). Daarnaast speelt nog mee dat er bepaalde clubs (soms ook uit geloofsovertuiging) niet op zondag willen voetballen. Oud profspeler Folkert Velten is een goed voorbeeld in zijn tijd bij Heracles, dat toen in de Jupiler League speelde. Volgens zijn geloofsovertuiging is de zondag een rustdag waarop niet dient te worden gevoetbald. Hij wees dan ook enkele aanbiedingen van Eredivisie clubs af omdat hij dan om zondag moest voetballen. Maar ook traditionele zaterdag- en zondagamateur clubs hebben bezwaren om plots op een andere dag te voetballen. Zal hierdoor het Nederlandse voetbal verbeteren? De toekomst moet dat uitwijzen. Al heeft de huidige top van de KNVB met onder andere Bert van Oostveen, niet al te veel krediet meer.

Wedden op voetbal zoals de Jupiler League, Tweede Divisie of beide Derde Divisies? Bij veel bookmakers zal het vanaf dit seizoen mogelijk zijn.

Netbet

€50gratis
€50gratis
  • €50 euro gratis!
  • Top bookmaker

Betsson

€75gratis
€75gratis
  • 100% bonus bij eerste storting tot aan €75
  • 100% Nederlands