Startschot ATP World Tour

Deze week begint het tennisseizoen met drie ATP250 toernooien bij de mannen in Doha (Qatar), Brisbane (Australië) en Chennai (India). Daarnaast is er een toernooi georganiseerd door de ITF, de Hopman Cup, wat niet meetelt voor de wereldranglijst. Wij van gokkenopsport.com bespreken in het kort deze toernooien om te kijken waar de top spelers actief zijn deze week. Allemaal in voorbereiding voor het eerste Grand Slam toernooi dat over twee weken start, de Australian Open.

ATP250ATP Doha (hard)
Met over 1 miljoen US dollar aan prijzengeld is dit toernooi het grootste toernooi deze week. Twee spelers van de fab4 (Djokovic, Murray, Federer, Nadal) zijn actief op dit toernooi, namelijk Djokovic en Nadal. Ze zijn dit toernooi als eerste en tweede geplaatst op de ranglijst en vormen dus de mogelijke droomfinale voor de toernooiorganisatie. Andere bekende spelers actief op dit toernooi zijn Berdych (derde geplaatst) en winnaar van vorig jaar Ferrer (vierde geplaatst). Vorig jaar liet Djokovic zich in de kwartfinale verrassen door een uitstekend serverende Karlovic. Dat zal hem dit jaar niet overkomen omdat Karlovic actief is op een ander toernooi. Robin Haase is rechtstreeks toegelaten tot dit toernooi en moet het in de eerste ronde opnemen tegen qualifier Karatsev. De tweede ronde lijkt het hoogst haalbare voor Haase omdat in de mogelijke tweede ronde Nadal wacht. Djokovic is dik favoriet om het toernooi te winnen met 1.53, er zijn vergeleken met vorig jaar punten te winnen voor Djokovic. Nadal is met 4.5 tweede favoriet om dit toernooi te winnen. Een erg hoge odd naar onze smaak en durven best een 1/10 unit te gokken op outright dat Nadal dit toernooi gaat winnen. Djokovic won dit toernooi nog nooit terwijl Nadal in 2013 al eens winnaar was. De iets tragere hardcourt baan ligt hem dus wel.

ATP Brisbane (hard)
Met iets minder dan een half miljoen US Dollar aan prijzengeld is dit toernooi een stuk kleiner dan ATP Doha maar toch heeft het de grootste publiekstrekker ter wereld, Roger Federer. De titelverdediger won vorig jaar van Raonic (dit jaar vierde geplaatst) in de finale en dat zou in theorie ook weer de finale van dit jaar kunnen zijn. Federer is reekshoofd met in zijn helft van het schema Cilic (derde geplaatst) en Dimitrov als meest bekende spelers. Nishikori is als tweede geplaatst met en zijn kant van het schema is zwaarder met Goffin, Tomic en Raonic. De top vier van de plaatsingslijst krijgt een bye in de eerste ronde. Sinds 2014 neemt Federer deel aan dit toernooi en tot nu toe stond bij alleen maar in de finale. In 2014 verloor hij in de finale van Hewitt en zoals gezegd schreef hij dit toernooi vorig jaar zijn naam. We zien aan zijn kant van het schema alleen maar Cilic als grootste uitdager van Federer om hem te weerhouden opnieuw een finaleplek te halen. Raonic heeft een gedeelte van de IPTL gemist vanwege een blessure maar speelde voor dit toernooi wel een vriendschappelijk toernooi in de zandbak om ritme op te doen. Nishikori heeft vorig jaar bewezen dat hij Federer kan verslaan maar de Japanner heeft moeite om fit te blijven. Federer krijgt een odd van 2.25 om het toernooi te winnen. Wat vrij hoog is in onze ogen. Toch blijven we af van deze outright bet omdat Federer dit toernooi toch meer als opwarmertje ziet voor de Australian Open.ATPBrisbane

ATP Chennai (hard)
Met net iets minder prijzengeld bij dit toernooi dan in Brisbane is dit het kleinste ATP World Tour toernooi deze week. Wawrinka speelt al jaren dit toernooi in voorbereiding op de Autstralian Open en niet zonder succes. Hij heeft al meerdere malen in de finale gestaan en zelfs al 3x dit toernooi op zijn naam geschreven. Mocht hij dit jaar zijn titel prolongeren dan wint hij dit toernooi voor het derde jaar op rij. Wawrinka is logischerwijs als reekshoofd geplaatst en heeft samen met de top 4 een bye in de eerste ronde. De andere spelers met een bye zijn Anderson (2), Paire (3) en Bautista-Agut (4). Zoals uit de namen al blijkt is dit niet het toernooi waar de beste spelers actief zijn. Wij zien eigenlijk ook geen andere reden waarom Wawrinka dit toernooi dan ook niet op zijn naam zal schrijven. Hij verloor weliswaar twee keer in een exhibitie toernooi maar dat zegt natuurlijk niks. Toch blijven we voorzichtig met het gokken op de outright bij de eerste toernooien van het jaar en daarom spelen we deze maar met 2/10 units tegen een odd van 2.62.

Hopman Cup (hard)
In het Australische Perth wordt een mixed event georganiseerd door de ITF waar wedstrijden worden gewonnen over twee single (mannen- en vrouwenpartij) en een dubbel (mixed dubbel). Er doen acht teams aan mee en sinds een aantal jaren neemt de nummer twee van de wereld, Andy Murray, deel aan dit toernooi voor Team GB. De competitie bestaat uit twee poules van vier teams en de winnaar van iedere poule neemt het tegen elkaar op in de finale. Er zijn zoals vermeld in de introductie geen punten te verdienen voor de wereldranglijst. Maar veel spelers vinden het fijn om al vroeg in Australië te zijn om te acclimatiseren voor de Australian Open.