Ronde van Zwitserland 2016 voorbeschouwing

Morgen begint alweer de 80ste editie van de Ronde van Zwitserland. Samen met het Critérium du Dauphiné is de Ronde van Zwitserland een goede voorbereiding op de Tour de France. De meeste renners zullen tijdens deze ronde in de gaten krijgen hoe de vork in de steel zit en of alles op schema verloopt voor een goede Tour de France. Vorig jaar wist Spilak deze ronde te winnen Gaat hem dat opnieuw lukken? Wij van gokken op sport geven een voorbeschouwing en tips om te wedden op de Ronde van Zwitserland 2016.

Parcours
Het parcours van de Ronde van Zwitserland 2016 telt in totaal 9 etappes. Deze zijn onder te verdelen in 2 tijdritten, 3 mogelijkheden voor sprinters en 4 bergritten. De ronde start met een plaatselijke tijdrit van 6.4km in Baar. De korte tijdrit is niet volledig vlak. De renners komen een heuveltje van 500m tegen in het begin van de tijdrit. Na de afdaling zijn de laatste 3km naar de finish vals plat. Een tijdrit voor renners met macht in de benen dus.

etappe-1

Etappe 2 gaat net als de eerste etappe van start tot finish in Baar. In totaal moeten de renners 187,6km afleggen. Na 47,6km komen de renners weer aan in Baar en zullen dan 4 plaatselijke ronde afleggen. In deze plaatselijke ronde zit één klimmetje waar een hoogte van 800m zal worden bereikt. De finish ligt er net op de top maar na de afdaling moet er nog bijna 12km worden afgelegd naar de finishlijn.

etappe-2

Na twee dagen in Baar te hebben gezeten vertrekt het peloton voor etappe 3 van Grosswangen naar Rheinfelden over 192,6km. Een heuvelachtig parcours maar wij denken dat het niet heuvelachtig genoeg zal zijn om de sprinters af te schrikken. Wereldkampioen Sagan maakt bijvoorbeeld een goede kans om deze etappe op zijn naam te schrijven.

etappe-3

Etappe 4 gaat van Rheinfelden naar Champange over 193km. De finishplaats ligt gewoon in Zwitserland en is niet het bekende Franse champagne. Het enige lastige obstakel tijdens deze etappe komen de renners al na 40km tegen. Het is de enige berg van de dag en aangezien deze zo vroeg in het parcours zit zal er genoeg tijd zijn voor de ploegen met sprinters om de koers te controleren. Op het einde, bij de plaatselijke ronde in Champagne, krijgen de renners nog een stuk vals plat voor de kiezen. Opnieuw een kans voor Sagen om een etappe te winnen, maar ook Matthews moet zich goed voelen bij dit soort aankomsten.

etappe-4

De eerste bergetappe van de Ronde van Zwitserland 2016 is etappe 5 van Brig-Glis naar Cari. Aankomst is bergop en de slotklim is in totaal 11,2km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1%. Onderweg moeten de renners nog de Furkapas (16,7km tegen 6,3%) en de Gorrhardpas (8,5km tegen 5,9%) over. De eerste echte test voor de klassementsrenners.

etappe-5

Etappe 6 is opnieuw een bergrit van Weesen naar Amden over 162,8km. De renners maken een enorme lus omdat de afstand tussen deze plaatsen in werkelijkheid hemelsbreed nog geen 10km is. Met opnieuw een aankomst bergop zullen de klassementsrenners zich opnieuw moeten laten zien. De slotklim is 9km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,3%. Daarvoor moeten de renner eerst nog de Klausenpas over. Een lange klim van 26,1km met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%.

etappe-6

De langste etappe van deze Ronde van Zwitserland 2016 gaat van Arbon naar Rettenbachferner/Solden en heeft een afstand van 224km. Het is opnieuw een bergrit maar nu met een hele lange aanloop. Opnieuw een aankomst bergop en ditmaal een echte killer als berg met 11,4km lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 10,8%. De top van deze berg ligt op 2.670 meter hoogte. Vorig jaar was er ook een aankomst op deze top en Pinot wist toen deze etappe te winnen. Dat zal dit jaar niet lukken omdat hij actief was in het Critérium du Dauphiné.

etappe-7

De laatste twee dagen blijft het peloton in Davos, bij Nederlanders vooral bekend door zijn schaatsbaan. Etappe 8 is een individuele tijdrit over 16,8km over een glooiend parcours. Vanuit de start gaat het parcours in dalende lijn om vervolgens over te gaan op vlakke wegen. Onderweg komen de renners één klimmetje tegen van 2,8km van gemiddeld 5,5%. Daarna gaan de renners bergaf naar de finish.

etappe-8

Etappe 9 is de laatste etappe en dat is een bergetappe van Davos naar Davos over een afstand van 117,7km. De finish van deze etappe is niet bergop waardoor het einde van de Ronde van Zwitserland 2016 een afdaling zal zijn. In de tussentijd moeten de renners over dit relatief korte parcours toch twee flinke bergen over (13,8km en 12,9km).

etappe-9

Deelnemers
De Ronde van Zwitserland 2016 is een WorldTour koers en dus zijn ook alle WorldTour ploegen aanwezig. LottoNL-Jumbo komt aan de start met Gesink en Kelderman voor het algemeen klassement. Etixx-QS start met sprinter Gaviria en Laurens de Plus voor het klassement. Lotto Soudal start met Wellens en Roulandts. Barguil van Giant-Alpacin heeft dit jaar alles op de Tour de France gezet en we gaan zien hoe het met zijn vormpijl staat. Oudgedienden Peraud en Riblon starten voor AG2R. Astana komt met de Nederlanders Boom en Westra. Van Garderen start voor BMC en hij is geflankeerd door Atapuma die een goede Giro gereden heeft. Talansky en Breschel komn in actie voor Cannondale. Dimension Data komt met Meyer en Van Rensburg. Vorig jaar eindige Pinot als tweede maar dit jaar start hij in de Dauphine, FDJ heeft daardoor geen echte kopman aan de start. Offredo zal het moeten doen voor FDJ. In eigen land zal IAM Cycling starten met Frank en Zaugg. Rui Costa is 3x oud winnaar in Zwitserland en start ook nu weer in deze ronde voor Lampe-Merida. Geen Quintana voor Movistar, hij gaat de Ruta del Sol rijden. Maar de gebroeders Izagirre starten wel voor de Spaanse formatie. Albasini kan altijd wat extra’s in eigen land en hij start dan ook voor Orica. Samen met Matthews moet hij voor etappezeges zorgen. Katusha heeft met Spilak de winnaar van vorig jaar in de groep en hij is altijd goed in de maand Juni. Voor Sky starten onder andere Thomas en Swift. Wereldkampioen Sagan start bij Tinkoff en het lastige, heuvelachtige, parcours in de Ronde van Zwitserland kan hij goed aan. Cancellara stapte ziek uit de Giro maar is weer fit genoeg om in eigen land te starten voor zijn team Trek-Segafredo.

Er zijn 4 wildcards uitgedeeld voor de Ronde van Zwitserland 2016. CCC Sprandi Polkowice komt met Samoliau en Paterski aan de start. Het Nederlandse Roompot-Oranje Peloton start met Weening en Lammertink. Het vrij onbekende Team Roth en VERVA ActiveJet komen met Kohler en Jordi Simon.

Favorieten
Genoeg favorieten tijdens deze Ronde van Zwitserland. Een laatst test voor de renners op weg naar de Ronde van Frankrijk. De vraag is ook of je wel de Ronde van Zwitserland wil winnen, aaSpilak 2015ngezien de winnaar van de laatste jaren geen rol van betekenis speelt in de Tour de France. Met name in de derde week van de Tour de France zakken de renners die het zeer goed hebben gedaan in de Ronde van Zwitserland door het ijs. Thomas is altijd één van de favorieten en won dit jaar al Parijs-Nice. Rui Costa is altijd goed in Zwitserland en won deze koers drie jaar op rij (2012, 2013 en 2014). De winnaar van vorig jaar, Spilak, is altijd goed in juni en zal ook zeker weer meedoen voor de eindzege. Als Nederlandse hoop hebben we Kelderman. Vanwege de tijdritten is hij voor ons de kopman van LottoNL-Jumbo en niet Gesink. Van Garderen en Barguil zetten alles op de Tour de France en wij denken dat ze nog niet helemaal top zullen zijn, en nog wat procenten missen voor de absolute topvorm. Outsider is Frank, aangezien hij in eigen land koerst en daardoor altijd wat extra’s kan.

We verwachten dat de zege tussen Thomas, Costa en Spilak zal gaan. Mede omdat zij niet de Tour de France als hoofddoel hebben. We zetten daarom 2/10 units op Spilak tegen odd 4.50 bij bookmaker betway

Andere top bookmakers om te gokken op de Ronde van Zwitserland 2016 zijn:

Betsson

€75gratis
€75gratis
  • 100 % bonus bij eerste storting tot aan €75
  • 100% Nederlands

Netbet

€50gratis
€50gratis
  • €50 euro gratis!
  • Mooie aanbiedingen!