Wielrennen

Gokken op wielrennen

Traditiegetrouw is Nederland een groot wielerland binnen de wielersport. Nederland heeft altijd goede klassieke- en ronderenners afgeleverd. Weliswaar met pieken en dalen maar dat is in elke sport zo. We zouden als gokken op sport .com Nederland te kort doen als we hier geen aandacht zouden besteden aan het wielrennen en wel aan andere sporten. Niet alleen vanwege de historie, maar ook omdat gokken op wielrennen tegenwoordig op elke World Tour koers mogelijk is. Daarnaast komen er steeds meer koersen live op tv waardoor live gokken op wielrennen steeds populairder wordt. De wielersport wordt altijd nauw in verband gebracht met doping, wij vinden onterecht, net alsof dat bij andere sporten niet het geval is. Maar sinds het grote Armstrong schandaal en het bloedpaspoort lijkt het er op dat de wielersport weer wat eerlijker is geworden, met als gevolg dat de Nederlanders het de afgelopen jaren goed hebben gedaan.

Gokken op World Tour

wedden op wielrennenSinds 2010 bestaat de UCI World Tour en is in het leven geroepen om de wielersport overzichtelijker, professioneler en commercieel aantrekkelijker te maken. Gokken op World Tour wedstrijden kan tegenwoordig steeds vaker omdat deze koersen allemaal op tv komen. Alle grote klassiekers en meerdaagse koersen behoren tot de hoogste categorie, WT niveau. Aan de UCI WT nemen minimaal 18 wielerploegen (verplicht) deel. Dat zijn World Tour ploegen, deze hebben een goede financiële armslag en zijn verzekerd van continuïteit. Dit zijn de bekende grote ploegen zoals Quick Step – Floors, LottoNL-Jumbo, Sky en Astana. Deze ploegen zijn dus verplicht om steeds acht of negen renners af te vaardigen wanneer er een World Tour koers op het programma staat. Enkele voorbeelden van World Tour wedstrijden zijn eendaags klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije. Maar ook meerdaagse koersen (ronden) als Parijs-Nice, Ronde van Romandië, Ronde van Italië, Ronde van Frankrijk, Ronde van Spanje, Eneco Tour, etc behoren tot de World Tour wedstrijden. Renners krijgen aan de hand van de prestaties / uitslag punten, de renner met het meest aantal punten wint op het einde het WT klassement. Gokken op World Tour evenementen kan dus op alle hierboven genoemde koersen.

Het voorjaar

Het jaar begint met enkele meerdaagse koersen zoals de Tour Down Under en de Ruta de Sol, maar het wielerseizoen begint volgens de liefhebbers pas echt eind Maart, wanneer de eendaagse koersen beginnen. Maar omdat deze koersen al live op tv komen kan het publiek al vroeg in het seizoen gokken op wielrennen. Milaan-San Remo wordt ook wel de Primavera genoemd omdat dit de eerste klassieker is van het jaar. Daarna verschuift het wielerpeloton zich naar België waar de complete gekte in Vlaanderen is losgebarsten. Met E3 Harelbeke, Omloop het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Brabantse Pijl en als klapstuk de Ronde van Vlaanderen. Plus nog eens de hel van het noorden, Parijs-Roubaix. Koersen die soms onder barre weersomstandigheden worden afgewerkt. Kijk bijvoorbeeld maar naar Gent-Wevelgem editie van 2015, daar waaide het zo hard dat er renners gewoon de sloot in vlogen. Wielrenners kwamen niet vooruit en na elke bocht was het oppassen om niet in de berm te waaien. Of de Milaan-San Remo editie van 2013 waar renners door de enorme sneeuwval en vrieskou in bussen werden vervoerd over het parcours omdat het niet verantwoord was om ze door te laten fietsen. In het voorjaar zijn er twee soorten eendaags koersen, de kasseien koersen zoals hiervoor benoemd en de heuvel klassiekers zoals Amster Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl. Dit type parcours is meer weggelegd voor de punchers (versnelling hebben op stijle heuvels), waar in de kasseien klassiekers de stoempers (doortrappers op lastige kasseienstroken) aan het werk komen.

Lucky Casino Sportsbook

€25Cashback
€25Cashback
  • Tot aan €25 cashback!
  • Top bookmaker

Tour de France

De belangrijkste ronde in de wielerwereld is de Ronde van Frankrijk oftewel de Tour de France en natuurlijk kun je gokken op Tour de France. Traditioneel een drie weken durende ronde die in de maand juli verreden wordt. Vele renners voor het algemene klassement pieken naar deze ronde toe gedurende het seizoen. Het is wereldwijd de best bekeken wielerronde en heeft ook het meeste prijzengeld ter beschikking. De publiciteit ten opzichte van de andere twee grote ronden is enorm en dat brengt veel druk en stress met zich mee in het peloton. Gokken op Tour de France krijgt daardoor met aandacht en meer bookmakers hebben dan ook odds voor deze wedstrijd. In de Tour de France zitten eigenlijk allerlei soorten etappes. Er zitten vlakke etappes tussen voor sprinters, heuveletappes voor de punchers, lastige tussenritten voor de klassieke renners, bergritten voor de klimmers en tijdritten voor de specialisten. Wie aan het einde van 3 weken koers (en 2 rustdagen) het snelste het totale parcours heeft afgelegd wint het algemene klassement en de daarbij behorende gele trui. De Tour de France heeft een rijke traditie met nostalgische verhalen. Elk jaar weer besteden diverse tv zender uren televisie aan de Tour in de vorm van praatprogramma’s en documentaires. Iets wat je bij de andere twee grote ronden van het jaar niet ziet. Omdat er zoveel aandacht is voor de Tour de France is dit de populairste Ronde om te gokken op wielrennen.

Giro d’Italia en La Vuelta

gokken op wielrennenTwee van de drie grote rondes die steeds meer uit de schaduw van de Tour de France komen te staan. Misschien niet als het gaat om prijzengeld maar wel als het gaat om parcours, aandacht en spectaculair koersverloop. In mei gaat Italië helemaal uit zijn dak tijdens de ronde van Italie, de Giro d’Italia. Alle straten waar de koers passeert kleuren roze, de kleur van de Giro/eindwinnaar van de Giro. Renners die gezien worden als luxe knecht voor de klassementsrenners in de Tour worden steeds vaker uitgespeeld als kopman in de Giro. Net als jonge klassementsrenners die zichzelf moeten ontdekken gedurende drie weken in een zware ronde. En natuurlijk de Italiaanse renners die rijden voor eigen publiek zijn flink gemotiveerd. Het is niet meer van deze tijd om vol voor de Giro te gaan (en te winnen) om vervolgens ook nog eens top te zijn in de Tour (en die te winnen). Contador probeerde het in 2015 maar om het vormpeil zo lang hoog te kunnen houden zonder ziekte of pech onderweg door middel van een val, is heel moeilijk. In de tijden zonder het bloedpaspoort was dit wel mogelijk, maar toen werden er allerlei verboden middelen gebruikt om tot deze prestatie te komen. Tegenwoordig zie je dan ook dat renners ervoor kiezen om de Giro te rijden, vervolgens de Tour over te slaan en wel de Vuelta rijden. De periode waarin de Tour wordt verreden prefereren de renners dan rust om zich op te laden voor de volgende grote ronde.

Eind augustus tot half september is het de beurt aan de laatste grote ronde van het jaar, de ronde van Spanje, La Vuelta. De moeilijkheidsfactor in de ronde van Spanje is voornamelijk de verschrikkelijke hitte waarin de renners moeten koersen. Daarnaast is het seizoen al een lange tijd onderweg en is het vormpeil voor sommige, die zich op de Tour of Giro hebben gericht, niet meer wat het geweest was. Voor andere is de Vuelta een ideale manier om in topconditie te komen voor het WK wat traditioneel eind september, begin oktober wordt verreden. Zoals te verwachten valt zijn de Spanjaarden extra gemotiveerd om goed in eigen land te presteren. Daarnaast zijn de klassementsrenners die noodgedwongen uit de Tour moesten stappen door een val of ziekte gebrand op een goed resultaat. Vaak wordt deze ronde gebruikt om een voor een klassementsrenner mislukt seizoen recht te zetten. In de Vuelta draait alles om de rode trui, de trui van de winnaar van het eindklassement.
gokken op wielrennen
Wat deze twee ronden de afgelopen jaren goed hebben gedaan is het attractiever maken van de etappes. Dus geen vlakke etappes van 220 kilometer maar van 160 kilometer. Of op het einde van een etappe ineens een heuveltje zoeken van 600 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 20%. Etappes met aankomst bergop organiseren waar renners over onverharde wegen moeten rijden, zo smal zijn er geen auto’s door kunnen. Klimtijdritten van 15 kilometer of prologen over een verlichte boulevard. Geen bergritten van 180 kilometer van 5 bergen maar een etappe van 120 kilometer en 3 bergen, zodat de renners zin hebben om vroeg de koers hard te maken door aan te vallen. De Tour heeft dit ook in de gaten en proberen dat nu over te nemen door minder vlakke ritten in te plannen en net als in 2015 etappes over kasseienstroken op te nemen in het parcours.

Wielrennen op tv

Wielrennen is bij uitstek een sport om te volgen op tv en daardoor ook echt een sport om te gokken op wielrennen. Als je langs de kant staat razen de renners binnen 10 seconden voorbij en heb je er waarschijnlijk maar 1 of 2 herkent. Tegenwoordig worden alle WT koersen goed en live op tv uitgezonden. Mede om deze reden is gokken op wielrennen steeds populairder geworden, mensen zien meer van het wielrennen. Sporza, Belgische tv zender, zendt vrijwel alle WorldTour koersen live uit met deskundig verslag van Michel Wuyts (DE wielercommentator van België) en Jose de Cauwer (oud renner en ploegleider). Eurosport1 en Eurosport2 zenden tegenwoordig ook veel koersen uit, het enige nadeel is dat de uitzending gokken op wielrennenregelmatig door commercials onderbroken wordt. Voor de afwisseling in commentaar is het wel leuk om regelmatig over te schakelen naar de Eurosport zenders. Vele oud renners zoals Karsten Kroon, Bobbie Traksel, Michael Boogerd en Thijs Zonneveld (tevens journalist van het AD) vergezellen José Been beurtelings van commentaar. Dat geeft een leuke afwisseling. Daarnaast zendt Eurosport niet alleen koersen uit op World Tour niveau maar ook van de niveaus net daaronder. Daar doen nog steeds uitstekende en bekende ploegen/wielrenners aan mee wat het toch aantrekkelijk maakt om naar te kijken. De NOS zendt een aantal koersen live uit, welke precies is nooit duidelijk en wat je vaak hebt bij de NOS is dat ze er op een gegeven moment uit moeten omdat ze zendtijd is verstreken. Dat zal bij Eurosport en Sporza nooit gebeuren. Bij Sporza schakelen ze over naar een andere kanaal of ze laten het programma wat eigenlijk uitzending zou moeten krijgen vervallen. Daarnaast is het commentaar bij de NOS niet top. Herbert Dijkstra geeft steeds informatie waar je als kijker niets aan hebt. Hij heeft het ook vaak over schaatsen in plaats van wielrennen, omdat Herbert dat zelf in het verleden heeft gedaan. Als co-commentator zit Maarten Ducrot naast hem. Een oud renner en hij steekt regelmatig de draak met Herbert als hij weer over het schaatsen begint.

Gokken op wielrennen

Omdat er vele uren wielrennen op tv is zijn de bookmakers steeds actiever geworden met het aanbieden van weddenschappen waardoor gokken op wielrennen in de groei zit. Wie wint de eendaagse klassieker of wie wordt er eindwinnaar in een grote ronde? Gokken op wielrennen kan ook op de nevenklassementen zoals punten,- berg- en jongerentrui. Daarnaast verschillende h2h weddenschappen, welke renner eindigt er voor een andere renner in een rit of algemeen klassement? Wie eindigt er in de top 10 of op het podium? Hoeveel renners rijden de tour uit? Allemaal diverse soorten weddenschappen wat gokken op wielrennen juist zo leuk maakt. Gokken op sport zal gedurende het wielerseizoen updates geven van de grootste eendaags koersen en wielerronden in de vorm van voorbeschouwingen en analyses, zodat we kunnen laten zien dat ook gokken op wielrennen zeker rendabel is.

 

WK wielrennen 2019 voorbeschouwing - Op zondag 29 september staat de laatste race van het WK wielrennen 2019 op het programma met de wegwedstrijd van
Vuelta 2019 voorbeschouwing Vuelta 2019 voorbeschouwing - Op 24 augustus start de derde grote wielerronde en we geven daarom een Vuelta 2019 voorbeschouwing. Wij van gokken op
Criterium du Dauphine 2019 Criterium du Dauphine 2019 voorbeschouwing - Zondag 9 juni gaat na al het Giro geweld het Criterium du Dauphine 2019 van start, de belangrijkste voorbereiding op
Giro 2019 voorbeschouwing Giro 2019 voorbeschouwing - Komend weekend staat de eerste grote wielerronde van het jaar op het programma in de vorm van de Giro 2019.
Luik-Bastenaken-Luik 2019 Luik-Bastenaken-Luik 2019 voorbeschouwing - Op zondag 28 april staat Luik-Bastenaken-Luik 2019 op het programma, de 105e editie van deze klassieker. De renners moeten in totaal
Amstel Gold Race 2019 Amstel Gold Race 2019 voorbeschouwing - Na de kasseienklassiekers komen zoals gewoonlijk de heuvelklassiekers en zondag 21 april staat Amstel Gold Race 2019 op het programma.
Parijs-Roubaix 2019 Parijs-Roubaix 2019 voorbeschouwing - Voordat we gaan beginnen aan de heuvelklassiekers sluiten we de kasseienklassiekers af met op zondag 14 april Parijs-Roubaix 2019. Precies
Ronde van Vlaanderen 2019 Ronde van Vlaanderen 2019 voorbeschouwing - Zondag 7 april staat de hoogmis van de Vlaamse wielerklassiekers op het programma in de vorm van Ronde van Vlaanderen
Gent-Wevelgem 2019 Gent-Wevelgem 2019 voorbeschouwing - Zondag 31 maart gaat in Vlaanderen het klassieker seizoen verder met Gent-Wevelgem 2019. Een koers van ruim 251 kilometer met
Milaan – San Remo 2019 Milaan – San Remo 2019 voorbeschouwing - Op zaterdag 23 maart staat het eerste grote wielermonument van het seizoen op het programma in de vorm van Milaan