Oekraïne

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie moest Oekraïne op eigen benen staan en richtte het in 1991 de nationale voetbalbond op. In 1992 is de nationale bond toegelaten als lid van de UEFA. Als group d euro2016deel van de Sovjet-Unie heeft het natuurlijk wel wat EK’s gespeeld maar als zelfstandig land speelde het pas voor het eerst in 2012 op een eindtoernooi. In dat jaar was Oekraïne organiserend land samen met Polen. In het verleden was Oekraïne altijd een belangrijke leverancier voor het elftal van de Sovjet-Unie dat in totaal vier keer een finale wist te behalen en er uiteindelijk maar één van won.

Kwalificatie
Oekraïne kwam voor de kwalificatie terecht in poule C samen met Spanje, Slowakije, Wit-Rusland, Luxemburg en Macedonië. Uiteindelijk wist het zich niet bij de eerste twee posities in de poule te plaatsen maar Oekraïne eindigde op plek 3. Plek 3 gaf recht op een play-off wedstrijd tegen Slovenië. Thuis legde Oekraïne de basis want het won met 2-0. Uit speelde het met 1-1 gelijk waardoor Oekraïne zich had gekwalificeerd voor EURO 2016.

Voorgaande EK’s
Als zelfstandig land wist het in 2012 voor het eerst deel te nemen aan een Europees eindtoernooi. Oekraïne was toen organiserend land en kwam niet verder dan de poulefase. Dat is dan ook de beste prestatie van het land. Als lid van de Sovjet-Unie wist het één keer het EK te winnen in 1960.

Definitieve selectie EURO 2016

Yevheniy Konoplyanka
Yevheniy Konoplyanka

DoelAndriy Pyatov (Shakhtar Donetsk), Denys Boyko (Besiktas), Mykyta Shevchenko (Zorya Luhansk)

VerdedigingVyacheslav Shevchuk, Yaroslav Rakitskyi, Oleksandr Kucher, Bohdan Butko (allen Shakhtar Donetsk), Yevgen Khacheridi (Dinamo Kiev), Artem Fedetskyi (Dnipro Dnipropetrovsk)

MiddenveldAnatoliy Tymoshchuk (Kairat), Taras Stepanenko, Viktor Kovalenko (beiden Shakhtar Donetsk), Ruslan Rotan (Dnipro Dnipropetrovsk), Yevhen Konoplyanka (Sevilla), Sergiy Rybalka, Denys Garmash, Sergiy Sydorchuk, Andriy Yarmolenko (allen Dinamo Kiev), Oleksandr Karavayev (Zorya Luhansk), Oleksandr Zinchenko (Ufa)

AanvalRoman Zozulya (Dnipro Dnipropetrovsk), Pylyp Budkivskyi (Zorya Luhansk), Yevhen Seleznyov (Shakhtar Donetsk).

Sterspeler
Yevheniy Konoplyanka is de ster middenvelder van dit Oekraïne. Hij speelde jaren bij Dnipro en wist zich tijdens de Europa League campagne van 2015 in de kijker te spelen door met Dnipro de finale te halen. Daarin verloor het van Sevilla maar dat nam hem in dezelfde zomer nog over van Dnipro. Als één van de weinige Oekraïense spelers heeft hij weten te aarden in het buitenland. Inmiddels heeft hij 51 interlands en 11 goals achter zijn naam staan. Hij zal de drijvende kracht op het middenveld zijn voor Oekraïne tijdens EURO 2016.

Wedden op Oekraïne tijdens deze EK kan via onderstaande bookmakers:

Lucky Casino Sportsbook

€25Cashback
€25Cashback
  • Tot aan €25 cashback!
  • Top bookmaker