IJshockey

Nederlands IJshockey

Nederlanders zijn goed als het gaat om het snel schaatsen van rondjes over 400 meter maar wanneer er een stick, puck en doelen op het ijs staan behoren we niet tot de wereldtop. Desondanks is Nederland van oudsher een ijshockeyland in Europa. Mede door de invloed van de Nederlandse Canadezen vanuit de oorlogsjaren, zowel emigranten als immigranten. IJshockey is met name populair onder het Nederlandse publiek tijdens de olympische winterspelen. Waar het Nederlandse ijshockey team eigenlijk nooit aan deelneemt omdat de concurrentie in Europa voor plaatsing te groot is. Het kwam in de historie pas 1x voor dat Nederland zich plaatste voor de olympische winterspelen en dat was in 1980, met hulp van veel Nederlandse Canadezen.

Olympische spelen

gokken op ijshockeyDe olympische spelen is in het ijshockey de belangrijkste landcompetitie. Er is jaarlijks een WK maar in Nederland zien we daar weinig van op tv. Vaak loopt het WK synchroon met de play-offs in de professionele competitie in Noord-Amerika (NHL) waardoor de beste spelers van de wereld niet actief zijn op het WK. Dit ligt anders bij de olympische spelen. Dan ligt de NHL stil zodat alle topspelers zich samen kunnen voegen voor het nationale team. In het verleden was dit niet zo en vlogen de spelers na uitschakeling in de NHL play-offs meteen door naar de olympische spelen om daar voor het nationale team te spelen. Nu hoeft dat dus niet meer waardoor het ijshockey toernooi het meest prestigieuze toernooi is voor landenteams.

NHL

Op club niveau stelt de Nederlandse competitie niet veel voor. Het aantal clubs is in de loop der jaren zelfs verminderd omdat het financieel niet meer op te brengen was. Sinds een aantal jaren is de Nederlandse competitie gefuseerd met de Belgische competitie tot de BeNe-League. Er zijn nu acht clubs actief in de BeNe-League. Het beste team uit Nederland, de Tilburg Trappers, heeft zich sinds het seizoen 2015/2016 aangesloten bij de Duitse Oberliga (3e niveau) en doet mee in de top van de competitie.

Lucky Casino Sportsbook

€25Cashback
€25Cashback
  • Tot aan €25 cashback!
  • Top bookmaker
De beste ijshockey clubs zijn actief in de NHL, de beste ijshockey competitie ter wereld met clubs actief in Canada en de Verenigde Staten. De beste spelers uit Canada, Verenigde Staten, Rusland, Zweden, Finland, Tsjechië, etc spelen in de NHL. Sinds dit jaar is er één Nederlander actief in de NHL, namelijk Daniel Sprong bij de Pittsburgh Pengiuns. De NHL is in Nederland live te zien op Fox Sports, dat de uitzendrechten heeft gekocht van de NHL. De NHL is net als alle grote Noord-Amerikaanse sportcompetities opgedeeld in een Western en Eastern conference. Mede om de reisafstanden binnen de perken te houden. Elke conference heeft twee divisies. In het westen zijn dat de Central en Pacific divisie, in het oosten de Metropolitan en Atlantic divisie. In het westen bestaan de divisies uit 7 clubs, in het westen zijn dat 8 clubs per divisie. Het NHL seizoen gaat over 82 wedstrijden (41 thuis- en uitwedstrijden) en loopt van begin oktober tot midden april. Iedere club speelt minimaal twee keer (uit en thuis) tegen een andere club uit de andere conference, en meerdere malen tegen clubs uit dezelfde conference en divisie.

Stanley Cup Play-Offswedden op ijshockey

De top drie van iedere divisie plaatst zich automatisch voor de Stanley Cup play-offs. Naast deze zes clubs krijgen de twee beste uit de conference, deze kunnen dus uit dezelfde divisie komen, een wildcard om deel te nemen aan de play-offs. Het best geplaatste team speelt tegen de nummer 8 geplaatst in de play-offs een best of , de nummer 2 tegen nummer 7, etc. De winnaars van deze best of 7 series (wie als eerste 4 wedstrijden wint gaat door) komen in de halve finale van de conference te spelen. Dit gaat door tot de winnaar uit het oosten en winnaar uit het westen bekend zijn, deze twee clubs strijden dan vervolgens in de Stanley Cup Finale om het kampioenschap.

Gokken op IJshockey

Bij bookmakers kan er uiteraard gegokt worden op ijshockey. Niet alleen op de NHL maar ook andere competities als de KHL (Kontinental Hockey League met voornamelijk Russische teams), Zweedse, Finse en Tsjechische competities. En wanneer het zover is natuurlijk het WK ijshockey en de olympische spelen. Het aanbod in weddenschappen per wedstrijd is groot. Er kan worden ingezet op de traditionele 1X2, maar ook welk team er een bepaalde periode wint, hoeveel doelpunten er worden gescoord en of een bepaalde speler punten scoort. Gokkenopsport.com geeft regelmatig een update over gokken op ijshockey als er een beladen derby op het programma staat, wanneer de Stanley Cup play-offs beginnen en tijdens de olympische spelen.

 

NHL Winter Classic 2017 voorbeschouwing - Ieder seizoen is er in de NHL de Winter Classic, een NHL wedstrijd in de open lucht. Voor de NHL
NHL play-offs 2016 voorbeschouwing - Na het lange reguliere seizoen van 82 wedstrijden is de NHL begonnen aan de play-offs om uiteindelijk te bepalen wie