Dropping Odds

Een fenomeen in de gokken op sport wereld is Dropping Odds, het enorm dalen van een bepaalde odd voor een bepaalde wedstrijd. Wat zorgt nu voor Dropping Odds en moet je als je hebt ingezet op zo’n wedstrijd je zorgen maken? Waar we van gokken op sport al aandacht hebben besteed aan de soorten weddenschappen en value betting gaan we in dit artikel op onderzoek naar de Dropping Odds.

Het ontstaan van Dropping Odds

Als je wat meer ervaren bent in het gokken op sport dan zijn Dropping Odds iets wat je waarschijnlijk al enkele malen bent tegengekomen. Als voorbeeld pakken we een voetbalwedstrijd waarbij de thuisploeg bij het openen van de markt op 2.20 staat. Ligt favoriet om de wedstrijd te winnen maar het zou ook zomaar een gelijkspel kunnen worden. Dat impliceert deze odd. Het zal in ieder geval een close wedstrijd worden. Maar nu blijk dat richting de aftrap van de wedstrijd de odd is gezakt naar 1.60 terwijl er geen verrassingen zijn in de opstellingen. Hoe kan het dan dat de odd van 2.20 helemaal is gezakt naar 1.60?

Er zijn verschillende factoren die daarvoor in aanmerking komen maar de hoofdzaak is gewoon de markt zelf. Er zijn bepalende, grote, bookmakers waarin de markt zich ophangt. Plus nog een aantal grote software producten waarbij bookmakers odds als het ware inkopen. Niet alle bookmakers hebben personeel in dienst dat zelfs de odds maakt voor alle weddenschappen, deze worden ingekocht bij grote softwarebedrijven. Dit soort bedrijven zijn odds providers en hebben odds compilers in dienst die speciaal voor een bepaalde sport of competitie de odds maken en bijhouden. Natuurlijk zijn er ook allerlei soorten algoritmes ingesteld bij dat soort softwarebedrijven aanwezig en daar ontstaat het Dropping Odds fenomeen.

Wanneer een bepaalde hoeveelheid geld is ingezet op de thuisploeg met de begin odd van 2.20 zal deze automatisch zakken naar bijvoorbeeld 2.10. Andere bookmakers zien dat en passen zich ook aan. Daarna komt er opnieuw een algoritme in werking waarbij de odd weer zal zakken als er een bepaald bedrag is ingezet. Dan zakt de odd van 2.10 naar 2.00 en dan herhaalt het hele spel zich opnieuw en passen de andere bookmakers zich weer aan.

Deze odd daling constateert een speler ook en gaan nog op zoek naar een bookmaker waar de odd nog niet is aangepast en zet daar in. Dit om onder ander value te pakken in een markt die dalende is. Deze bookmaker zal dan nog agressiever reageren en de odd doen dalen naar 1.95 in plaats van wat de markt heeft (2.00). Als de toestroom van geld op deze wedstrijd op de thuisploeg dan aanhoudt krijg je weer een reactie van de grotere bookmakers die nog altijd de odd van 2.00 hebben en zij zullen het algoritme weer aanpassen waardoor de odd naar 1,91 zal gaan.

Er zijn ondertussen allerlei vergelijking sites waar je per wedstrijd kan zien Value Betting Dropping Oddswat de odds zijn bij verschillende bookmakers voor een bepaalde wedstrijd. Veel spelers die gokken op sport zien dat de odd inmiddels dalende is en springen hier gewoon op in, zonder te kijken of te onderzoeken wat er nu precies aan de hand is. Gewoon om er snel bij te zijn en de huidige odd te pakken voordat deze alleen nog maar verder zal dalen. Want hij is al constant aan het dalen en waarom zou dat stoppen?

Heel deze cyclus zal doorgaan tot er op een gegeven moment iemand aan de andere kant (de uitploeg) in gaat zetten. Want als de odd van de thuisploeg daalt dan gaat de odd voor de uitploeg alleen maar omhoog. Oftewel, er komt een moment dat een speler value spot in de odd van de uitploeg en denkt ‘nou, deze odd is wel erg hoog voor dit team’. Pas dan komt er een tegenreactie waardoor de Dropping Odds cyclus zal worden beëindigd.

Zijn Dropping Odds een probleem?

Mocht je in hebben gezet op een wedstrijd en dat blijkt een wedstrijd te zijn waar de odds gigantisch van zijn gedaald, heb je dan een probleem? Natuurlijk is dat geen probleem. Als je in hebt gezet op het team waarvan de odd sterk is gedaald heb het voordeel dat je voor een hogere odd de weddenschap hebt afgesloten. Heb je ingezet op het team waarvan de odd alleen maar is gestegen, de tegenstander van het team met de dropping odds, dan moet je er serieus rekening mee houden dat je weddenschap verloren gaat. Het is geen zekerheid dat de ploeg met de dropping odds ook daadwerkelijk wint, al leert de historie dat dit toch wel vaak het geval is.

Het komt eigenlijk nooit voor dat een bookmaker de weddenschappen op de wedstrijd met Dropping Odds annuleert. Uiteindelijk is dit het gevolg van marktwerking en moet de bookmaker zijn eigen odds en de markt scherp in de gaten houden. Maar mocht het zo zijn dat er spraken is van een gemanipuleerde (fix) wedstrijd met als gevolg de Dropping Odds dan kan de bookmaker alle weddenschappen annuleren en krijg je als speler je geld terug. Voordat een bookmaker dit kan doen zal het eerst de wedstrijd als verdacht aan moeten melden bij een overkoepelende organisatie. Als deze organisatie vanuit meerdere bookmakers dezelfde wedstrijd als verdacht krijgt opgegeven pas dan zal er een officieel statement worden gemaakt dat de wedstrijd ook daadwerkelijk gemanipuleerd is. Dit alles om te voorkomen dat bookmakers steeds willekeurig weddenschappen annuleren en de speler daardoor de dupe is.

Lucky Casino Sportsbook

€25Cashback
€25Cashback
  • Tot aan €25 cashback!
  • Top bookmaker